Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Pengumuman

Manage PermissionsManage Permissions

GARIS PANDUAN PENGENDALIAN MAJLIS IBADAH KORBAN DI MASJID-MASJID SELURUH NEGARA BAGI TAHUN 1442 HIJRAH/2021 MASEHI

بسم الله الرحمن الرحيم

1.Kementerian Hal Ehwal Ugama ingin mengumumkan bahawa sebagaimana kelazimannya, Majlis Ibadah Korban akan diadakan di masjid-masjid, surau-surau dan balai ibadat seluruh negara selepas selesai menunaikan Sembahyang Hari Raya Aidiladha dan pada Hari-Hari Tasyrik.

2.Alhamdulillah, pada masa ini langkah-langkah pengurangan kawalan wabak Covid-19 berada di Tahap 5, maka Ahli Jawatankuasa Takmir Masjid yang berhasrat untuk mengadakan Majlis Ibadah Korban hendaklah mengikuti garis panduan atau prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan dengan berpandukan kepada nasihat daripada Kementerian Kesihatan. Garis panduan ini adalah untuk memastikan keselamatan diri Ahli Jawatankuasa Takmir Masjid dan peserta ibadah korban serta para jemputan dalam sama-sama membendung penularan wabak Covid-19 di negara ini.

3.Binatang korban hendaklah diuruskan oleh petugas yang diaturkan dan disembelih di tempat penyembelihan yang dikhaskan. Elakkan kehadiran orang awam yang terlalu ramai di tempat penyembelihan, agar dapat menghindarkan wujudnya perkumpulan ramai yang lazimnya dilakukan.

4.Di samping itu, garis panduan ini juga adalah untuk menjamin kebersihan dan keselamatan daging-daging korban yang perlu diberi keutamaan. Petugas pelapah daging korban hendaklah sentiasa menjaga kebersihan, mencuci tangan dengan betul, memakai sarung tangan dan sungkup muka (face mask). Bagi seekor kerbau atau sapi adalah dihadkan kepada 4–5 orang petugas dan seekor kambing dihadkan kepada 2 orang petugas sahaja.

5.Sementara pengagihan daging korban bolehlah dilaksanakan di perkarangan masjid dengan mematuhi SOP yang telah ditetapkan. Ahli Jawatankuasa Takmir Masjid, peserta Ibadah Korban dan orang ramai hendaklah mengimbas kod QR dan digalakkan memeriksa suhu badan dan mensanitasi tangan apabila masuk ke kawasan masjid. Kaedah pengagihan juga boleh dibuat secara pandu lalu (drive thru) atau jalan lalu (walk thru).

6.Akhirnya, sama-samalah kita terus mengamalkan sikap berjaga-jaga, tidak leka dan lalai demi kemaslahatan dan keselamatan negara, semoga negara kita sentiasa terpelihara daripada ancaman wabak Covid-19 ini, dan kita semua mendapat rahmat dan keberkatan daripada Allah Subhanahu Wata’ala jua, Aamiin Ya Rabbal Alamiin.

 

 

Attachments