Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Berita

MAJLIS KHATAM AL QURAN KALI KE-10 BAGI PELAJAR SANAH 6 SEKOLAH ARAB BELAIT TAHUN 1444-1445H/2023M

​بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيم​

Kuala Belait, Khamis, 28 Safar 1445H bersamaan 14 September 2023M–Majlis Khatam Al-Quran merupakan salah satu aktiviti tahunan sekolah-sekolah di bawah kawalan Jabatan Pengajian Islam, Kementerian Hal Ehwal Ugama bagi menyahut hasrat Kerajaan untuk melahirkan generasi celik Al-Quran, beriman, beramal dan bertaqwa.
Sehubungan dengan itu, Sekolah Arab Belait pagi tadi  mengadakan Majlis khatam Al-Quran bagi meraikan seramai 29 orang pelajar Sanah 6 terdiri daripada 8 orang pelajar lelaki dan 21 orang pelajar perempuan yang telah berjaya mengkhatamkan bacaan 30 Juzuk Al-Quran.  Majlis diadakan di Musolla sekolah berkenaan.
Hadir selaku Tetamu Khas Majlis ialah Yang Mulia Ustaz Awang Muhamad Aliyani bin Haji Ismail, Ketua Pegawai Ugama Daerah Belait, Pejabat Ugama Daerah Belait, Kementerian Hal Ehwal Ugama, Negara Brunei Darussalam.
Majlis dimulakan dengan bacaan Selawat Tafrijiyyah.  Diikuti dengan bacaan Surah Al-Fatihah beramai-ramai dipimpin oleh Tetamu Khas Majlis.  Majlis diteruskan dengan bacaan surah-surah lazim oleh para peserta Khatam.  Disusuli dengan bacaan Takhtim oleh para pelajar perempuan Sanah 5, 7 dan 8. Manakala Doa Khatam dibacakan oleh Yang Mulia Awang Md Luthfi Rafa'ie bin Md Amli.  Majlis turut diserikan dengan persembahan Dikir Marhaban oleh para pelajar lelaki Sanah 5, 7 dan 8.
Majlis juga menyaksikan penyampaian Sijil Khatam oleh Tetamu Khas Majlis dan Doa Selamat dibacakan oleh Yang Mulia Ustaz Awang Sawardi bin Haji Mahadi.


Attachments